Risico gebitsbeschadiging door sporten

14 oktober 2022

Hoewel sporten onschuldig is en goed is voor je gezondheid, liggen er ook af en toe gevaren op de loer, waardoor je je kunt verwonden. Een gebitsbeschadiging is niet iets waar altijd rekening mee wordt gehouden, al kun je dat bij sommige sporten beter wel doen.

Bij welke sporten loop je het meest risico op beschadiging?

Er zijn een aantal sporten waarbij je een groter risico loopt op schade aan je gebit. Het is bij deze sporten dus uiterst belangrijk dat je je goed voorbereid met een nekmassageapparaat en de juiste bescherming.  In de meeste gevallen word je hier ook over geïnformeerd en is het advies om een gebitsbeschermer te dragen. Sporten waarbij je zelf een gebitsbeschermer moet aanschaffen zijn bijvoorbeeld boksen, worstelen en hockey. Ook bij anders sporten kan druk op je gebit ontstaan, wat schadelijk is voor je tanden. In dat geval gaat het vooral om krachtsporten zoals powerlifting en bodybuilding.

In sommige gevallen wordt al geanticipeerd op de kans op gebitsbeschadiging. Bij rugby en ijshockey draag je bijvoorbeeld een helm die ook de mond bedekt. Verwondingen kunnen ernstig zijn wanneer je gebit met een vuist, knie of elleboog wordt geraakt en duurt het lang om te herstellen.

Wat gebeurt zonder gebitsbescherming?

Zoals we al zeiden is een gebitsbescherming de beste manier om je gebit te beschermen tegen klappen en onherstelbare schade. Schade aan je gebit kan op verschillende manieren optreden. Er kan namelijk ‘gewoon’ een stukje tand afbreken dat de tandarts kan reconstrueren, maar je kunt ook te maken krijgen met tand kneuzingen. In dat geval is er geen sprake van een breuk, maar kun je wel pijn ervaren en kunnen bloedingen ervoor zorgen dat je tand afsterft. In dat geval moet je naar een spoedtandarts in Rotterdam.

Hoe kun je gebitsbeschadiging voorkomen?

Hoewel er altijd wel gevaar op de loer ligt kun je naast het kopen van een gebitsbeschermer ook andere voorbereidingen treffen. Maak voor je work out bijvoorbeeld gebruik van een nekmassage apparaat om je spieren optimaal te ontspannen zodat je lichaam minder druk en spanning uitoefent. Ga je hardlopen of fietsen? Ook dan kan er gevaar op de loer liggen. Verken je route van tevoren en let goed op je omgeving. Je gebit is ontzettend belangrijk, dus investeren in bescherming is in alle gevallen een must.

Lees ook:  3 therapeutische oefeningen voor gezonde voeten

Meer nieuws