Nekpijn, wat kun je er tegen doen?

20 mei 2021

Iedereen heeft wel een keer last gehad van nekpijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat nekpijn ontstaat door verkeerd te slapen of doordat diegene verkeerd is terecht gekomen in een ongeluk. Hoe dan ook een ding is zeker nekpijn en dat is dat nekpijn een vervelend iets is. Meestal is er geen duidelijke oorzaak van de pijn en gaat het vanzelf weg. In deze blog gaan we hier meer over vertellen en geven we je tips om van nekpijn af te komen of het te voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen en oorzaken van nekpijn?

Gewone nekpijn kan op elk moment ontstaan of gewoon geleidelijk. Het is meestal een pijn die hevig en zeurend is. Als het een hevige pijn is dan zijn er vaker bepaalde houdingen of bewegingen niet meer mogelijk. Meestal gaat de pijn samen met een stijf gevoel. Deze pijn kan verder uitstralen naar je hoofd, schouder of armen. Zoals we al aangaven kan nekpijn uit het niets ontstaan. Toch zijn er soms oorzaken voor nekpijn. Voorbeelden hiervan zijn spanningen, overbelasting, een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Ook bij het vallen kan de nek pijn gaan doen.

Stijve spieren of een nek hernia?

Het kan zijn dat je nek pijn krijgt nadat je een spier verrekt hebt. Nekspieren kunnen dan stijf worden als reactie op die pijn.  Soms kan het zijn dat spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn alsof het lijkt dat uw nek vast zit. Dit kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan. Dit wordt ook wel torticollis genoemd. Bij ouderen kan dit leiden tot artrose, waar gewrichtjes tussen de wervels slijten en veranderen. In sommige gevallen kan nekhernia de oorzaak zijn en hierbij is de nekpijn slechts een onderdeel van de pijn. Bij een hernia heb je vooral pijn aan een arm. Dit is meestal een scherpe en schietende pijn.

Wat kun je het beste doen tegen nekpijn?

Het beste is gewoon dat je blijft bewegen en de dagelijkse bezigheden blijft voort te zetten, ongeacht de pijn. Pijn bij het bewegen betekent niet direct dat het schadelijk is, of dat er een ernstige oorzaak is.  Ontspanningsoefeningen en goed en gezond eten kunnen je ook helpen om sneller van de nekpijn af te komen. Door genoeg je nek te bewegen kan het zijn dat de pijn weer los schiet en je er dus weer minder of geen last meer van hebt. Een voorbeeld oefening hiervan is door tien keer je hoofd naar voren of achteren te doen. Soms lukt het niet om de nek al te ver te bewegen. Gun het daarom wat meer tijd en probeer het na enkele dagen nog een keer.

Een dieet schema voor afvallen kan ook helpen

Tenslotte speelt voeding een belangrijke rol bij nekpijn en andere lichaamspijn. Een goed gezond dieet zal dan ook de kans op lichaamskwaaltjes verminderen. Afvallen dieet schema opstellen kan hierbij helpen. Door in dit eetschema veel groente te verwerken kan je gezonder eten en dus gezonder leven.

Lees ook:  6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht

Meer nieuws