De juiste warming up

14 maart 2023

Heb je regelmatig last van spierpijn en andere klachten na het sporten? Dit kan natuurlijk verschillende oorzaak hebben, maar vaak kun je deze pijntjes al voorkomen door voldoende aandacht te besteden aan je warming up.  Waarom dat zo belangrijk is en hoe je zowel je benen als armen goed voorbereidt op een work-out verklappen we hier!

Waarom is een goede warming up zo belangrijk?

Alle topsporters besteden heel veel aandacht aan hun warming up omdat ze alleen optimaal kunnen presteren wanneer de spieren soepel zijn en goed voorbereid op de grote inspanning die ze moeten leveren. Een warming up zorgt namelijk voor een betere bloeddoorstroom in je spieren. Hierdoor krijgen ze meer zuurstof en voedingsstoffen. Dit voorkomt dat de spieren tijdens de work-out verkrampen of vermoeid raken. Naast een goede warming up is goede voeding en nachtrust ook belangrijk om blessures tegen te gaan en kun je je work-out nog succesvoller maken met een pre-workout.

Zoals we al zeiden zorgt het opwarmen er ook voor dat je spieren én gewrichten flexibeler zijn. Daarnaast warmen je spieren letterlijk op. Deze verhoogde lichaamstemperatuur is goed want zo worden de spieren losser en zal je reactiesnelheid vele malen sneller zijn dan als je de warming up overslaat.

Warming up voor je benen

Het is belangrijk om bij een intensieve oefening ervoor te zorgen dat je alle spieren goed opwarmt zoals je been- en armspieren. Daarnaast raden we je ook aan om bij cardio-oefeningen langzaam te starten, zodat je lichaam de hele training aan kan. Hieronder lees je een paar leuke én effectieve manieren voor een warming-up. Doe je deze goed? Dan ben je al binnen een paar minuten ready to go.

Als je gaat hardlopen is het belangrijk om je beenspieren goed op te warmen. Dit kun je bet best doen met enkele rek-en-strek oefeningen. Daar hebben we natuurlijk enkele voorbeelden van!

Leg flexor stretch

Bij deze oefening kun je gewoon rechtop blijven staan. Trek je knie op naar de borst en zorg dat je bovenbeen horizontaal komt. Je onderbeen strek je uit en tegelijkertijd doe je je rechterarm naar voren (als je je linkerbeen optrekt) Daarna wissel je naar je andere been en herhaal je de oefening enkele keren.

Hakken-billen-oefening

Heb je wel eens geprobeerd om tijdens het rennen ervoor te zorgen dat je hakken je billen aanraken? Deze oefening lijkt daarop, alleen voor je hem staand uit. Zorg ervoor dat je je arm zo goed mogelijk meebeweegt.

Om je benen op te warmen kun je ook enkele makkelijke cardio-oefeningen doen zoals fietsen (al dan niet op een hometrainer) en touwtjespringen.

opwarmen benen

Warming up voor je armen

Je armen moet je met andere oefeningen opwarmen., maar ook deze zijn eigenlijk niet al te moeilijk. Dit kun je onder andere doen door draaibewegingen te maken met je armen (bijvoorbeeld bij een teamsport zoals volleybal en handbal), maar ook door te oefenen met een weerstandsband (vooral effectief als je een full-body work-out wilt doen of je schouders, armen en rug wilt trainen)

Hoe pak je dat aan met een weerstandsband?

Vrij simpel: houd de band horizontaal voor je lichaam en houd je armen gestrekt voor je uit. Beweeg je armen vervolgens naar de zijkant en herhaal dit een paar keer. Ga je toch liever aan de slag met draaibewegingen? Dan kun je deze doen met lichte dumbells. Heb je alsnog een blessure opgelopen? Lees dan deze blog met tips om goed te kunnen herstellen.

Lees ook:  6 manieren om te herstellen na een intensieve training of gevecht

Meer nieuws