3 therapeutische oefeningen voor gezonde voeten

21 maart 2022

Er zijn talloze mensen die wel eens pijn in hun voet of enkel hebben. Het versterken van de voeten kan helpen deze pijn te verlichten en de algehele gezondheid en flexibiliteit te verbeteren. Hierbij is het belangrijk om regelmatige lichaamsbeweging en rekoefeningen van de voeten en enkels uit e voeren, wat kan helpen om de spieren de beste ondersteuning te geven. Deze oefeningen kunnen bovendien de beweeglijkheid van de voeten vergroten en helpen om ons hele leven actief te blijven! Gelukkig zijn de meeste voetoefeningen eenvoudig en vereisen ze geen geavanceerde apparatuur om uit te voeren. Ze kunnen zowel thuis of in de sportschool worden gedaan als onderdeel van een regelmatige work-out. De volgende oefeningen kunnen de flexibiliteit en mobiliteit van de benen verbeteren.

1. Teenheffen

Teenheffen is een oefening die bestaat uit drie stappen en kan helpen om alle delen van de voet en de tenen te versterken. Om te beginnen, ga rechtop in een stoel zitten en plaats jouw voeten op de vloer. Houd je tenen op de grond en til vervolgens je hielen op. Stop tot alleen je tenen nog op de grond staan. Houd deze positie voor 5 seconden vast en laat dan jouw hielen weer zakken.

Voor meer diversiteit, til je je hielen op en wijs je tenen zo dat alleen de topjes van jouw tenen de grond raken. Hou deze positie voor 5 seconden vast voor je het laat zakken. Bij de derde variatie til je jouw hielen op en buig je jouw tenen naar binnen, zodat alleen de toppen van jouw tenen de vloer raken. Houd ook deze positie voor 5 seconden vast. Het doel van deze oefening is om flexibiliteit en mobiliteit te ontwikkelen door elke stap 10 keer te herhalen.

2. De grote teen strekken

Het is essentieel om een groot bewegingsbereik in de grote teen te kunnen behouden. Dit zorgt ervoor dat je teenpijn te verlichten of voorkomen door te rekken en stekken. Deze volgende oefening bestaat ook uit drie variaties. Begin door rechtop in een stoel te zitten en jouw voeten te plaatsen op de vloer. Plaats dan je linkervoet op je rechterdij en strek met jouw vingers de grote teen langzaa, naar boven, beneden en opzij. Houd de grote teen in elke positie voor 5 seconden en herhaal dit 10 keer voordat je omwisselt naar de andere voet.

Voor deskundige hulp bij voetproblemen, neem je contact op met de voetspecialisten van Hallux Podotherapie, voor meer therapeutische oefeningen, ondersteunend schoeisel en andere podotherapeutische praktijken. 

3. De Tenenkrul

Het krullen van de tenen helpt je om de buigspieren van de tenen te ontwikkelen en de algehele kracht van de voet te verbeteren. Ook bij deze oefening ga je weer rechtop in een stoel zitten en zet je beide voeten op de grond. Leg vervolgens een kleine handdoek op de grond voor jouw lichaam, zodat de korte kant naar jouw voeten wijst. Plaats de tenen van één voet op de korte kant van de handdoek. Probeer dan de handdoek tussen je tenen te pakken en hem naar je toe te trekken. Herhaal deze oefening vijfmaal en schakel vervolgens over op de andere voet.

Lees ook:  Nekklachten verhelpen met yoga

Je kunt deze oefening uitdagender maken door de andere kant van de handdoek te verzwaren met een voorwerp.

Meer nieuws